headerphoto
Concept PDF Print E-mail

In this section we 'd like to describe the concept of the building.

The different parts:



The central part of the main building.


Is now used as living area and consists of:

  • A large vaulted cellar,
  • A ground floor with fireplace (currently a wood stove)
  • An upper floor with 4 decorated bedrooms.
  • A high loft that is not in use.




The stables in the main building

(Left of the living area).


Separated from the living area by a stone wall of approximately 70 cm thick and with a difference in the roof trusses, we have the old (horse) stables. Some bowls in Burgundian stone are still present. The rest is probably used as a planter somewhere ...

The floor of the stables is partly brick, partly from Burgundy cobblestones (Moellon). There is a mezzanine floor which is accessible from the kitchen. However the bars on which this mezzanine has been build, are affected by woodworm and will be replaced by a more solid structure.

Preparations for this work started in 2009. We bought two oak beams, each 9m50 (though to find those!) They will be used to create an additional floorlevel, on which a bathroom and two or three bedrooms will be built (ie we expect more frequent visits ...). The facade has been restored into its original state, in the rear we reopend some cemented windows.



The barn, left of the main building.


Under the same roof, but again separated by a wall of probably 70 cm thick, is a large shed containing the mechanics of the mill, their state is poor. The height of the trusses is about 12 meters. The height of the eaves is approximately 9 meters. In the winter of 2006-2007 water came inside from the back wall. Under pressure, the barrage, which is about 2 meters thick leaked water. In the barn that water was derived from an opening at the waterwheel, back to the 'Barterette'. In spring 2007 we ensured that the level of the pond was slightly lower. This lower pressure prevented furher water leaks. Since that time the barn is completely dry.






The roof (Sofie calls it "the carport").

Perpendicular to the main building but still under the same roof there is an open warehouse building. This area has a stylish roof truss, however partially in poor shape. To keep it's charm, the warehouse needs some restoration. In 2009 we started (were forced to) to fix the roof and gutters at the front. This will be completed by the summer of 2010.
At the rear there was a piggery and a dovecote. Our initial plan to break up the place were reviewed. In the near future we will supply  the nice corner with power and water, so it can be used as a workshop and equipment storage.



The barn right in the main building.



Separated from the main building by a wall of 70 cm, there is a large open space, probably used for storage of crops. The previous owner used this space to park his harvester and other large machinery. He built an enclosed area just next to the living room, where he cut up and skinned the wildlife he shot. (hunting is the hobby of about 85% of the male population, the other 15% is crippled). Maybe in the future we will open it up again.
In 2009 the openings on the outside were restored in its original condition (with custom-carved white stone). The oak woodwork has been ordered ...

The hayloft far right.

An open wooden structure, under the same roof as the barn was used as a hayloft. The roof has been repaired a while ago and that is the reason why only the front rows still are in flat tiles. The backside is covered with normal tiles (called 'tuiles mécaniques'). The old metal mechanism for transporting hay, is still present. One of the ideas is making a splendid terrace here (ideal morning- and evening sun orientated) for outdoor dining... We'll see.



The bakery.



The bakery, unattached, next to the main building is a small (16m x 8m) building with an old arched baker's oven. The oven has been exposed to moisture for years, caused by a major leak in the roof. It even caved in at one side . Demolish and construct a new oven by a specialist might be the only solution, although my mason gives himself soma chance to restore it. The building itself is of about 25m ² in the back there is a large indoor space and a piggery. The tiles were sunk at various points, the rotten battens and one of the beams was 3 / 4 rot. This was first and foremost addressed and since the autumn of 2006, the area is dry. We give all your time to dry (read to save some pennies) and perhaps this is something ever ... tofs


The watermill.



At the back of the barn was left a waterwheel with a diameter of 4 meters available. The whole structure has suffered much neglect from the years 1950 (when the mill was last worked). The location of the mill is one of the most pleasant and romantic spots of our farm.



The "Lavoir.



Or laundry. This is a stone structure that was built to the laundry. It is a kind of container where water can be left by an intake from the pond to open. The sides of this tank are diagonally inclined generated for the hostess (Sofie?) Has easily been able to do. Our lavoir located next to the reservoir of the water mill. We have lavoir discovered until 2008, when we undertook an attempt to control the planting ...



Grounds.

In total, the Ferme de Grandpre currently under 7Ha15a including the yard. This area consists partly of pasture, pond, stream, forest and rock. The D954 is the southern border. The wall at the fish on the west side of the border which is continued by a barbed wire. In the North, the dirt of the border to the pastures of the Bertrand family. The watercourse La Barterette "a few hundred meters before it comes our property under a rock to the surface, flows through the property over a distance of more than 500 m. A few hundred meters after leaving La Barterette land, empties those from the Seine. The Seine ontspingt approximately 20 km southeast of Quemigny sur Seine.

 

Always welcome!


Filip, Sofie,
Celine,Julie,Delphine.